Gelişim Geriliği

Gelişim Geriliği

Gelişim geriliği, çocuğun gelişim basamaklarına göre beklediğimiz gelişimi zamanında tamamlayamaması ya da geç tamamlamasıdır. Çocuklarda gelişim geriliği denildiğinde sadece fiziksel gelişim geriliği akla gelmemelidir. Aynı zamanda zihinsel, dil, motor, sosyal ve duygusal alanlarda da gelişim gerilikleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.

Gelişim geriliğinin nedenleri arasında doğum öncesi, doğum esnası ve doğum sonrası gibi biyolojik faktörler etkilidir. Bunun yanı sıra çevresel faktörler de gelişim geriliğini etkilemektedir. En önemlisi aşırı koruyucu anne-baba tutumu bebeğin çıkardığı seslere ilgi göstermeme, sadece temel bakımının yapılarak oyun ihtiyacının karşılanmaması gibi faktörler sıralanabilir.

Ebeveynlere burada büyük sorumluluk düşmektedir. Gelişim döneminde çocuk bazı uyaranlarla karşılaşmazsa “kritik dönem” olarak adlandırılan bu dönemde çocuk kazanması gereken beceriyi zamanında kazanamadığı için bu işlevi daha sonra tamamlayamaz. Gelişim gerilikleri arasında en sık karşılaşılan ise zihinsel faaliyetlerin yerine getirilmesindeki yetersizliklerdir. Her çocuğun belli aralıklarla takip edilmesi hem normal gelişimin takibi açısından hem de gecikme olduğunda müdahale programı açısından çok önemlidir.

Bunun için ideal takip sıklığı 0-3 yaş için 6 aylık periyodlar 3-6 yaş için ise yıllık periyodla takip etmektir. Bunun için ebeveynlerinde sisteme dahil olup sorumluluk alması çok önemlidir. Ebeveynler çevresel faktörleri zenginleştirmeli, çocuğun keşfetmesi ve deneyim edinebilmesi teşvik edilmelidir.

Özel Elit Gökkuşağı Otizm ve Dil Konuşma Merkezi

Gelişim Geriliği

Özel Elit Gökkuşağı Otizm ve Dil Konuşma Merkezi | elitrehabilitasyon.com

Whatsapp
Özel Elit Gökkuşağı
Özel Elit Gökkuşağı
Merhabalar, nasıl yardımcı olabiliriz?
1