Özel Eğitimde Kaynaştırma

Özel Eğitimde Kaynaştırma

Kaynaştırma, çocukların kendi akranları ile bir arada aynı eğitim ortamlarında faydalanmasına dayalı bir eğitimdir.

Özel gereksinimli çocukların kaynaştırma eğitimi uygulamaları özellikle okul öncesi yıllarda tipik gelişim gösteren akranlarıyla birlikte eğitimde en etkin yıllar olarak söylenmektedir.

Okul öncesi dönemi gelişimin en kritik yılları olduğundan özel gereksinimli çocuklar için de oldukça önemlidir Kaynaştırma eğitimi özel gereksinimli çocuklara yaralı olduğu kadar, tipik gelişim gösteren çocuklara da yarar sağlamaktadır.

Örneğin farklılıklara karşı saygılı, duyarlı ve töleranslı olmalarını sağlayacaktır.

Kaynaştırma eğitiminde süreci başarıyla tamamlayacak olan asıl kişi sınıfın öğretmenidir. Kaynaştırmanın öneminin ve hangi öğretim yöntemlerini, araç gereçlerini ve pekiştireçleri kullanması gerektiğinin farkında olmalıdır.

Sosyal etkileşim ve iletişim sağlamak için en az sınırlayıcı ortam oluşturmak gerekir. Kaynaştırma eğitiminde en önemli nokta; Çocukların bireysel özellikleri ve gereksinimleridir.

Sınıf içinde yapılacak bütün etkinliklerde uyarlamalar yapılarak öğretimin bireyselleştirilmesi gerekmektedir. Özel eğitim gereksinimli çocuklarda, tutarlı bir yaklaşım izlemek ve davranışları düzenlemek oldukça önemlidir.

Çocukların aktif bir şekilde katılımı gerek fiziksel gerekse sözel desteklerde bulunarak sağlanmalıdır.

Özel Elit Gökkuşağı Otizm ve Dil Konuşma Merkezi

Özel Eğitimde Kaynaştırma

Özel Elit Gökkuşağı Otizm ve Dil Konuşma Merkezi | elitrehabilitasyon.com

Whatsapp
Özel Elit Gökkuşağı
Özel Elit Gökkuşağı
Merhabalar, nasıl yardımcı olabiliriz?
1